Obţinute în general din presarea seminţelor a diverse plante, unturile vegetale sunt ingrediente ideale pentru cosmeticele pregătite acasă. Sunt versatile şi oferă o consistenţă cremoasă, fină şi hrănitoare pentru o mulţime de reţete: unturi de corp, loţiuni, creme, produse pentru îngrijirea buzelor.

Atunci când alegeţi să folosiţi un unt într-o reţetă trebuie să aveţi în vedere următoarele pentru a avea rezultatele pe care vi le doriţi:

Consistenţa

Majoritatea unturilor sunt solide la temperatura camerei, excepţie face untul de cocos care la o temperatură de peste 19-20 de grade devine lichid şi se topesc în contact cu pielea. Dar chiar şi cele care sunt solide au texturi diferite şi necesită o utilizare diferită dacă sunt incluse în reţete mai complexe alături de alte ingrediente.

De exemplu untul de cacao are o consistenţă destul de tare şi este mai greu de măsurat atunci când îl utilizaţi ăn reţete. Va trebui să îl topiţi pe baie de aburi pentru o măsurare cât mai exactă.

Untul de shea şi cel de mango au o consitenţă mai moale.

Culoarea

Unturile vegetale pot influenţa culoare produsului final. Unele dintre ele sunt albe, altele au o tenta galbenă sau cafenie. Dacă vă doriţi spre exemplu o cremă albă alegeţi untul de mango sau pe cel de shea.

Mirosul

Toate unturile vegetale au un miros vegetal, care poate fi mai puternic sau mai slab. Untul de cacao are o aromă ce duce cu gândul la ciocolată. Untul de shea poate avea o aromă mai persistentă ce aminteşte de aroma nucilor şi care nu poate fi acoperit ăn totalitate atunci cînd îl combinaţi cu uleiuri esenţiale. Untul de mango are un miros foarte delicat, potrivit pentru reţetele în care uleiurile esenţiale sunt utilizate nu doar pentru proprietăţile lor ci şi pentru aromaterapie.

Rafinate sau nerafinate

Prin rafinare se îndepărtează mirosul specific şi se obţine o textură mai omogenă şi mai cremoasă.. Majoritatea unturilor oferite de nucidesapun.ro sunt nerafinate, este varianta care păstrează cel mai bine proprietăţile plantei din care au fost obţinute.

Dacă folosiţi unturi nerafinate şi găsiţi diverse reziduri vegetale normale pentru un produs nerafinat, le puteţi îndepărta foarte uşor încălzind şi strecurând untul printr-un tifon fin.