Zona Levantului, care include si orasul Alep, unul din cele mai vechi orase ale lumii, este considerata zona in care sapunul in forma pe care o cunoastem azi a aparut pentru prima oara in secolul 8. Desi sapunul era cunoscut inca din vremea fenicienilor, abia in secolul 8 utilizarea uleiului de masline si descoperirea sodei a dus la aparitia sapunului solid.
Cruciadele au fost responsabile cu raspandirea procedeului de realizare a sapunului in zona Spaniei si a Italiei in secolul 12, pentru ca in secolul 16 sa ajunga sa fie manufacturat si in Franta in zona Marsiliei, cea care va da lumii un alt sapun faimos, sapunul de Marsilia.
Sapunul de Alep original este un sapun care contine doar 4 ingrediente: ulei de masline, ulei de dafin, soda si apa, nu contine conservanti artificiali, coloranti sau parfumuri sintetice.
Procedeul de realizare este acelasi si acum.
Uleiul de masline se amesteca cu soda in niste cazane uriase, care se pun la fiert, aceasta prima etapa dureaza aproximativ 3 zile. Uleiul de dafin se adauga la finalul fierberii. Pentru ca este foarte scump procentul in care se regaseste in sapun stabileste valoarea acestuia.
Pasta care rezultase toarna in strat egal pe pardoseala acoperitac u o hartie speciala, unde se lasa aproximativ 1 zi pentru a se raci. In timp ce se raceste lucratorii niveleaza pasta utilizand bucati speciale de lemn, pentru a obtine o suprafata lipsita de asperitati.
Dupa ce se intareste sapunul este taiat in bucati, stantate cu sigla producatorului, iar apoi sunt puse la uscat pentru aproximativ 1 an de zile.
Rezultatul este un sapun care curata delicat pielea, uleiul masline bogat in vitamina E, in combinatie cu uleiul de dafin, recunoscut pentru proprietatile sale antiseptice si antioxidante, il recomanda tuturor tipurilor de piele si celor care vor sa diminueze efectele nedorite ale alergiilor.
sapun de alep
Sapunul de Alep este recomandat pentru tratarea eczemelor si a dermatitelor atopice, pentru igiena zilnica a celor care sufera de psoriazis. Curata pielea in profunzime, regleaza cantitatea de sebum, ceea ce il transforma intr-un bun aliat al celor care se confrunta cu acneea.
In zilele noastre au aparut pe langa sapunurile clasice de Alep si cele care au in compozitie diverse arome naturale precum iasomia sau trandafirii de Damasc sau ingrediente speciale, precum argila rosie sau namolul de la Marea Moarta.
In magazinul nostru veti gasi atat sapunul de Alep clasic, certificat bio, cu o concentratii de la 12% pana la 55% a uleiului de dafin, precum si variantele parfumate cu iasomie si trandafiri de Damasc si cele cu argila rosie, dedicat pielii sensibile si sapunul de Alep cu namol de la Marea Moarta. Un alt sapun special este cel cu chimion negru, excelent pentru pielea grasa.
Sapunul de Alep este un sapun cu multiple utilizari. Il puteti folosi pentru:
- igiena fetei si a corpului
- in loc de spumade ras
- in loc de sampon pentru combaterea matretii
- pentru scoaterea petelor de pe haine inainte de spalarea la masina
- ca masca antiacneica, se aplicape fata umeda, se lasa sa actioneze pentru 10 minute si apoi se clateste fata cu apa calduta
- pastrat prin rufe are efect antimolii.
Descopera toate variantele de Sapun de Alep din magazinul nostru