Cercetătorii de la prestigioasa universitate Berkeley au realizat un studiu în care au solicitat unui număr de 100 de adolescente  să înlocuiască cosmeticele convenționale pe care le utilizau zilnic cu produse cosmetice naturale.

Rezultatele obținute sunt uimitoare.

O femeie foloseste zilnic în medie aproximativ 12  produse cosmetice si prin aplicarea acestora pielea lor vine în contact cu 168 de substanțe chimice diferite. Multe dintre ingrediente sunt concepute să penetreze  straturile inferioare ale pielii și chiar o fac. În consecință  unele ingrediente cosmetice apar în corpurile noastre. Printre ele ftalatii folosiți în plastic, parabenii folosiți pentru conservare și substanțe utilizate pentru parfumare precum musk xylene.

sursa ewg.org

Încă situate în faza de dezvoltare adolescentele și femeile tinere folosesc în fiecare zi până la 17 produse de îngrijire a pielii sau curățare. Prin urmare, ar fi deosebit de important pentru ele să cunoască riscurile la care își  expun pielea.

Deja după trei zile de utilizare a unor produsele cosmetice naturale testele de laborator au arătat o imagine complet diferită față de situația inițială.

Au fost măsurate patru substanțe chimice diferite în urina participanților  pe parcursul experimentului: au fost măsurat nivelul de ftalati, parabeni, triclosan și benzofenona 3. O parte dintre ele sunt toxice, în timp ce altele  se pot acumula in organism și pot afecta negativ nivelurile de hormoni.

Cu cât utilizați produse ce conțin aceste substanțe chimice cu atât este mai mare riscul afectării sănătății pe termen lung..

De aceea  rezultatul investigației de la Universitatea din California  este o dovadă importantă. Ei demonstrează clar că aplicate zilnic prin intermediul cosmeticelor substanțele chimice sunt absorbite prin piele și astfel intră în organism. Dupa numai trei zile după ce adolescentele au înlocuit cosmeticele și produsele de îngrijire cu variante naturale, ponderea substanțelor chimice a scăzut în urină în procente variind de la 27% până la 45%.


Experimentul a fost efectuat ca parte a unei campanii realizate cu scopul de a atrage atenția tinerelor fete de impactul pe are substanțele chimice din cosmetice îl au asupra corpului lor.

sursa studiu