1.Alegeţi o maşină de spălat cu un consum energetic mic

Cu siguranţă sunt mai multe criterii ce trebuie avute în vedere atunci când alegeţi o maşină de spălat, precum modul de încărcare (vertical sau orizontal), capacitatea de încărcare ( de 5 sau 7 kg), nivelul de zgomot (mai ales la bloc un nivel cât mai mic este recomandat), dar consumul energetic este un criteriu primordial pentru a reuşi să spălaţi ecologic.

Alegeţi maşinile care au clasa A cel puţin şi care dispun de mai multe programe. Uneori un program complet de spălare poate dura 2-3 ore, timp recomandat pentru haine ceva mai murdare, dar mult prea lung pentru haine puţin murdare sau care doar au nevoie de o împrospătare.

Masina de spalat ecologica

2. Sortaţi hainele

Separaţi întotdeauna hainele în funcţie de culoare, gradul de murdărie şi tipul de material. Veţi putea alege cel mai potrivit program de spălare şi cel mai potrivit detergent . Puteţi folosi cutii separate sau saci de rufe ăn care să le sortaţi de la bun început, nu va mai fi astfel nevoie să răscoliţi prin tot coşul de rufe murdare. Pe contul nostru de Pinterest am adunat câteva idei de organizare.

organiyare zona de spalare a rufelor

3. Respectaţi recomandările existente pe etichetele hainelor.

De exemplu produsele din lână au nevoie de un detergent cât mai blând şi un program de spălare ce foloseşte mai multă apă dar mai puţină mişcare şi o stoarcere uşoară.

4. Temperaturi scăzute

De cele mai multe ori hainele se spală foarte bine şi la temperaturi mai mici. Celor mai multe tipuri de ţesături colorate le este suficient 40°C, celor albe 60 °C. Pentru pete puteţi folosi înainte un săpun cu bilă de bou sau un înălbitor ecologic (va fi potrivit şi hainelor colorate).

5. Folosiţi capacitatea maximă a maşinii

Pentru rufe normale 5 kg, pentru rufe delicate sau lână se recomandă de obicei 1,5 kg pe ciclu de spălare. Verificaţi cel mai bine instrucţiunile maşinii.

6. Dozaţi corect detergentul

Folosiţi o hartie ce indică ph-ul pentru a afla gradul de duritate a apei pe care o folosiţi şi respectaţi indicaţiile de dozare existente pe ambalajul detergentului. Dozarea se modifică şi în funcţie de gradul de murdărire a hainelor.

7. Uscarea naturală

Maşinile de uscat hainele pot fi comode, mai ales în perioada iernii, dar consumă foarte multă energie. Un uscător pus pe balcon poate fi la fel de eficient şi mai puţin costisitor şi consumator de curent electric.