Cum se folosesc nucile de săpun ca detergent de rufe?

Cei mai mulţi dintre detergenţii prezenţi în zilele noastre pe rafturile magazinelor conţin diverse substanţe chimice care au efect de curăţare, parfumare sau efect de dezinfectare. După spălare, majoritate rămân în ţesături şi vin în contact direct cu pielea noastră, având efecte secundare imediate sau efecte pe termen lung care abia încep să fie descoperite. În timp afectează calitatea hainelor şi cu siguranţă nu sunt benefice mediului înconjurător.


 
Nucile de săpun (sau nuci de spălat) sunt o alternativă naturală şi eficientă de detergent de rufe.

Nuci de sapun iesind dintr-un saculet de bumbac

 
În cele ce urmează vă vom prezenta principalele modalităţi de utilizare a nucilor de săpun pentru spălarea hainelor.


În săculeț direct în cuva mașinii

Cea mai simplă şi mai la îndemână modalitate este folosirea nucilor pur şi simplu, într-un săculeţ de bumbac care se strânge bine şi pe care îl adăugaţi împreună cu hainele în cuva maşinii de spălat.

Nuci de sapun pregatite pentru folosirea in masina de spalat

 
Utilizarea în apă caldă sau fierbintePuneţi aproximativ 4-5 nuci de săpun sau echivalentul lor în cazul în care sunt bucăţi separate (nucile de săpun comercializate de noi sunt “sparte” în jumătăţi, deci veţi folosi aproximativ 8-10 jumătăţi) într-un săculeţ de bumbac, pe care îl legaţi strâns. Puneţi săculeţul în cuva maşinii, după care adăugaţi rufele de spălat (aproximativ 5 kg). La sfârşitul ciclului de spălare scoateţi săculeţul şi puneţi-l la la uscat fără a scoate nucile. Aceleaşi nuci pot fi folosite de aproximativ 3 ori. În momentul în care nu mai conţin saponina nucile devin subţiri, foarte moi şi au o culoare slab cafenie sau cenuşie.

Utilizarea în apă rece


Ca şi în cazul utilizării apei calde puneţi aproximativ 4-5 nuci de săpun sau echivalentul lor în cazul în care sunt bucăţi separate (nucile de săpun comercializate de noi sunt “sparte” în jumătăţi, deci veţi folosi aproximativ 8-10 jumătăţi) într-un săculeţ de bumbac, pe care îl legaţi strâns. Puneţi-l într-o cană cu apă foarte fierbinte, astfel va rezulta o infuzie din nuci de săpun. Lichidul obţinut turnaţi-l în cuva de la maşină peste rufele ce urmează a fi spălate şi adăugaţi săculeţul de bumbac. La sfârşitul ciclului de spălare scoateţi săculeţul şi puneţi-l la uscat fără a scoate nucile. Aceleaşi nuci pot fi folosite de aproximativ 3 ori. În momentul în care nu mai conţin saponina nucile devin subţiri, foarte moi şi au o culoare slab cafenie sau cenuşie.

 
Spălarea rufelor cu mâna

Adăugaţi în apă de spălat aproximativ 50 de ml de soluţie concentrată din nuci de săpun sau procedaţi că în cazul în care spălaţi cu apă rece şi pregătiţi o infuzie din nuci de săpun. Spălaţi rufele în mod obişnuit.

 
Spălarea rufelor folosind pudră din nuci de săpun


Fie că spălaţi manual sau cu maşina de spălat, adăugaţi 2-3 linguriţe de pudră obţinută din nuci de săpun într-un săculeţ de bumbac, lăsaţi să curgă apă fierbinte peste el sau îl puneţi un cuva maşinii şi spălaţi ca de obicei.

pudra din nuci de sapun 
Ce mai trebuie să ştiţi:

  • Numărul nucilor folosite la o singură spălare trebuie adaptat în funcţie de duritatea apei. Dacă apa din zona dvs. este mai dură va trebui să folosiţi aproximativ 5 nuci de săpun la fiecare spălare (sau 10 jumătăţi).

  • Dacă aveţi rufe foarte murdare nu încărcaţi maşina la maxim, dacă au mai mult spaţiu nucile eliberează mai bine saponina şi vor spăla mai bine.

  • Tot în cazul în care rufele sunt foarte murdare vă recomandăm să măriți numărul de nuci de săpun folosite.

  • Folosind nucile de săpun nu mai aveţi nevoie de un balsam de rufe, rufele vor rămâne moi după spălare. Pentru un efect mai pronunţat puteţi utiliza oţetul alimentar. Doza recomandată pentru o maşină de spălat automatica cu capacitate de 5 Kg este o lingură de oţet. Oţetul se va pune diluat în compartimentul pentru balsam al maşinii de spălat. Nu se vor folosi oţeturile în care au fost puse coloranţi sau diverse alte substanţe aromatice (gen “balsamic”), se va utiliza doar oţetul alimentar din vin alb.

Nuci de sapun vazute de aproape

  • Saponina este eliberată la o temperatură mai mare de 30 de grade celsius, deci cel mai bine este să spălaţi rufele utilizând programele de maşină care asigură o temperatură a apei de 40 de grade celsius. Dacă aveţi rufe delicate care nu pot fi spălate decât la 30 de grade utilizaţi Lichidul din nuci de săpun.

  • Nucile de săpun au un uşor miros de oţet atunci când sunt uscate, miros mai pregnant în momentul în care sunt umezite, mirosul nu rămâne în haine.

  • După spălare rufele au un miros neutru, de curat. Dacă doriţi să aveţi rufele parfumate folosiţi aproximativ 10 picături din uleiul esenţial preferat, pe care le puneţi peste săculeţul de bumbac înainte de introducerea în cuva maşinii de spălat.

  • În cazul rufelor albe trebuie să utilizați un înălbitor pe bază de oxigen, care spre deosebire de înălbitorii clasici nu este toxic şi este biodegradabil. O altă variantă este utilizarea bicarbonatului de sodiu alimentar, substanţa netoxică cu efect puternic de înălbire. Dacă spălaţi rufe albe şi nu puneţi bicarbonat rufele vor căpăta o tentă gălbuie (este ca şi cum le-aţi pune în ceai). Doza recomandată de bicarbonat de sodiu pentru o maşină de spălat automată de capacitate 5Kg este de o lingură plină. Bicarbonatul se pune în compartimentul pentru detergentul obişnuit al maşinii de spălat.

  • Nucile de săpun nu eliberează o spumă abundentă ceea ce le face ideale pentru utilizarea în maşinile de spălat automate.

  • Nucile de săpun sunt ideale pentru spălarea scutecelor refolosibile, nu le afectează puterea de absorbţie, fiind lipsite de chimicale nu provoacă alergii sau eritem fesier.

Înapoi

Continuare


Producători

Părerile dvs.

Calitatea serviciilor oferite de acest site este ireprosabila! Produse exceptionale, preturi avantajoase si o livrare rapida, in cele mai bune conditii. Pentru ca ati dat dovada de promtitudine si seriozitate, ati castigat in mine un client fidel. Voi reveni cu comenzi si pe viitor si va voi recomanda si prietenilor! Multumesc! ... Citiți mai mult

Mocan Andreea
-,

AM FACUT PROBA PENTRU CA NU PREA CREDEAM, DAR SINCER NU MA ASTEPTAM LA UN REZULTAT ATAT DE PERFECT ... Citiți mai mult

Simona
-,

Nucile de sapun si inalbitorul sunt excelente spala bine si sosetele. Insa nu sunt deloc multtumita de sapunul de marsilia miroase a gaz; nu ma incument sa spal hainele lui bebe cand spal cu mana; sapunul bunicii miroase bine in comparatie cu asta. ... Citiți mai mult

Claudia Stroe
-,

trebuie sa va marturisesc ca pana la primirea acestor nuci de sapun ,eram sceptica cu privire la folosirea lor ca si detergent.Acum insa ,sunt foarte multumita de ele ,si le recomand cu incredere celor care se gandesc sa le foloseasca.Multumesc si firmei pt. operativitatea cu care au trmis coletul.PS.recomand cu drag sa folositi si deodorantul cu piatra de ...... Citiți mai mult

Gabriela Florea
-,

Nucile de sapun sunt varianta ecologica si economica la detergentii de pe piata. Am preparat solutia de nuci de sapun recomandata de dvs., insa am folosit 10 nuci si am obtinut 300 ml (am vrut sa iasa ceva mai concentrata), la care am adaugat 5 picaturi de ulei esential de lemongrass, pH-ul solutiei are valoarea 8,5, si o folosesc pentru curatarea vaselor. Sunt ...... Citiți mai mult

Gloria
-,